Възстановена е отводнителната система в Нови Искър
Възстановена е отводнителната система в Нови Искър / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Коритото на река Искър в квартал "Гниляне" е почистено, дигите са укрепени, изградени са буни, възстановено е функционирането на отводителната система в землището на кварталите "Гниляне" и "Изгрев" в район "Нови Искър". Така министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем отговори на въпрос на Анастасия Мозер по време на парламентарния контрол за мерките, предприети от министерството, за преодоляването на последиците от наводненията в този район на 20 ноември.

По думите на Етем изградените съоръжения са издържали на високите води, но поради административни пречки, свързани със съдебни процедури, не се е стигнало до укрепването на дигата до психиатричната клиника. Тя напомни, че ръководеното от нея ведомство има задължение да оказва помощ, да спасява при възникване на събитие, да издава указания и предписания във връзка с превенцията, но не и да изгражда и да възстановява съоръжения.

Емел Етем добави, че кметовете биха могли да се възползват и от възможността, която им дават регионалните програми на еврофондовете. Така биха разрешили въпроса с канализацията, отводнителните системи и изграждането на съоръжения.