Въпреки лошото време стотици изкачиха стъпалата до връх Шипка
Въпреки лошото време стотици изкачиха стъпалата до връх Шипка / снимки: Деляна Бобева
Въпреки лошото време стотици изкачиха стъпалата до връх Шипка
50884
Въпреки лошото време стотици изкачиха стъпалата до връх Шипка
  • Въпреки лошото време стотици изкачиха стъпалата до връх Шипка

Този, който не се бори за свободата си  всеки ден, не може да бъде свободен. Свободата не се дава от братски народ, не се дава от чужда, дори от своята армия, нито от институции. Свободата трябва да се отстоява от  мен, от вас, всеки ден. Само тогава подвига на освободителите има смисъл. Само тогава ще бъдем достойни следовници, и само тогава ще сме истински свободни.

Това каза в емоционално слово на връх Шипка министърът по управлението на европейските средства Томислав Дончев. Той, заедно с вицепрезидента на България Маргарита Попова и вицепремиера Цветан Цветанов, беше сред официалните гости, взели участие в тържествения митинг на върха, посветен на 134-тата годишнина от българското Освобождение.  

Заради лошото време започналото навяване на преспи организаторите на тържествата от Община Казанлък взеха решение да бъде отменена частта от честванията пред самия Паметник. Въпреки това стотици граждани  успяха да се преборят с преспите и вятъра и да изкачат близо 1000-та стъпала до историческия  връх, опазил спомена за героите.

В края на тържествения митинг обаче, по предложение на вицепремиера Цветанов  официалните гости, придружавани от десетки граждани поеха пеша към върха, за да поднесат венци и цветя.

Въпреки лошото време стотици изкачиха стъпалата до връх Шипка
netinfo


Със „Скъпи родолюбци” се обърна към присъстващите на митинга под връх Шипка вицепремиерът Цветан Цветанов. В словото си той заяви, че „в подвига на загиналите за българското Освобождение е въплътен таланта, духовността, енергията и саможертвата на поколения българи, както и че „134 години след Освобождението сме призвани да пазим тази държавност и да работим всеотдайно за укрепване сигурността на България и нейния национален и международен авторитет”. Цветанов завърши словото си със „Да живее България!”.

С приветствия към присъстващите се обърнаха и вицепрезидентът на Република  България Маргарита Попова и кметът на Казанлък - символичен домакин на тазгодишните чествания, Галина Стоянова.

Преди началото на тържеството на връх Шипка, в храм-паметника „Рождество Христово” в град Шипка бе отслужена заупокойна литургия за загиналите.

В честванията по повод 134-та годишнина от Освобождението на България на връх Шипка участваха представители на посолството на Русия в България и на генералното консулство на Русия в Русе, областните управители на Стара Загора и Габрово, народни представител, кметове на общини от двата региона, формации на дружество „Традиция” и на Тракийския университет в Стара Загора.

Въпреки лошото време стотици изкачиха стъпалата до връх Шипка
netinfo