ВСС ще накаже дисциплинарно Роман Василев
ВСС ще накаже дисциплинарно Роман Василев / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Етичната комисия на ВСС предлага Роман Василев да бъде наказан
27693
Етичната комисия на ВСС предлага Роман Василев да бъде наказан
  • Етичната комисия на ВСС предлага Роман Василев да бъде наказан

Висшият съдебен съвет ще образува дисциплинарно производство срещу заместник градския прокурор на София Роман Василев заради поведението му при ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Това съобщи председателят на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет Цони Цонев след извънредно заседание на комисията, на което Роман Василев бе изслушан. Следващата седмица комисията ще заседава и за арестувания по същия случай съдия Петър Сантиров. 

Комисията реши да образува 5-членен състав и той да внесе предложение до Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу Роман Василев. Той ще отговаря както за репликите си, така и за цялостното си поведение при ареста на Николай Цонев. Тъй като Роман Василев е заместник административен ръководител, то и най-леките наказания трябва да бъдат наложени от ВСС, а не от шефа му.

ВСС ще реши какво наказание ще му наложи и то може да варира от най-леките - обръщане на внимание или забележка, до най-тежкото - дисциплинарно уволнение. Като мотиви комисията ще изтъкне, че Роман Василев не е упражнил правомощията си на прокурор при ареста. Неговото присъствие там би могло да се обясни само за да предотврати нарушение на органите при ареста и да не допусне прилагането на излишна сила, обясни Цони Цонев. На това прокурорът обяснил, че на част от записаните действия не е присъствал и не е видял.

Цонев добави и че при ареста на Николай Цонев прокурорът Роман Василев не е съобразил три основни принципа в Конституцията - презумпцията за невинност до доказване на противното, и това, че никой не може да бъде подлаган на унижаващи достойнството му действия и да бъдат ограничавани правата му повече, отколкото е необходимо за правосъдието.

Роман Василев е нарушил и четири принципа на Етичния кодекс на магистрата, включително и уронване престижа на съдебната власт. Те ще бъдат изтъкнати като мотив за дисциплинарното наказание. Магистратите от комисията са коментирали, че след като са поставени белезниците на Цонев, той не е трябвало да бъде каран да коленичи и някой да опре пистолет в тила му, защото той на практика вече не е представлявал опасност, а просто да бъде изведен.

Прокурорът се е извинил за поведението си пред комисията и е заявил, че носи цялата отговорност за неуместните си действия при ареста и че в бъдещата му практика и тази на прокурорите от неговото звено подобни действия няма да допусне. Той обяснил цялото си поведение с огромното напрежение в последните дни по това и други дела. Независимо, че се е държал самокритично обаче, това не го оневинява и оправдава, и ще има дисциплинарно производство, заяви Цони Цонев. Комисията ще изиска от МВР целия запис на ареста.

ВСС ще накаже дисциплинарно Роман Василев
netinfo