ВСС ще изслуша Роман Василев
ВСС ще изслуша Роман Василев / снимка: Sofia Photo Agency

На извънредно заседание на ВСС на 6 април ще бъде изслушан заместник градският прокурор Роман Василев за поведението си по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев. Това каза за Сутрешния блок на БНТ председателят на правната комисия на ВСС Божидар Сукнаров.

Той допълни, че според него след вчерашните думи на прокурор Василев, се очаква дисциплинарно наказание от главния прокурор Борис Велчев. Сукнаров не се ангажира дали Роман Василев ще остане зам. градски прокурор на София, но членът на ВСС потвърди, че поведението на Роман Василев при ареста може да се третира като престъпление по служба и превишаване на права. На 1 април по време на ареста на Николай Цонев на видеозаписа, предоставен от МВР на медиите, се чува как зам. градският прокурор Роман Василев казва: "Ти си абсолютен престъпник, на колене!".

Вчера Роман Василев се извини за поведението и си направи отвод като прокурор в производството срещу Николай Цонев, бившия главен секретар на МФ Тенчо Петров и съдия Петър Сантиров.