ВСС привиква Роман Василев за обяснения
ВСС привиква Роман Василев за обяснения / снимка: Sofia Photo Agency

Очаква се ВСС да заседава извънредно, за да изслуша заместник градския прокурор на София Роман Василев, който трябва да даде обяснения за поведението си по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев в четвъртък.

При задържането на Цонев на 1 април във видеозаписа, разпространен от МВР, се чува как Роман Василев казва на Цонев: "Г-н Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление, корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!".

Василев вече се извини за думите си и си направи отвод като прокурор по делото срещу Николай Цонев и арестуваните заедно с него бивш главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров.

Според главния прокурор Борис Велчев, на Василев ще бъде наложено дисциплинарно наказание, но според защитата на Цонев, която смята да търси и съдебна отговорност на прокурора, това не е достатъчно.

„Прокурорът Роман Василев не бива да говори такива неща, защото той е господар на всичко, което се случва - от ареста до искането на мярка", заяви междувременно премиерът Бойко Борисов. „Нека не бъдем толкова състрадателни към хора, които са нанесли огромни щети на държавата", каза още Борисов.