Все още откриват неизбухнали боеприпаси край Челопечене
Все още откриват неизбухнали боеприпаси край Челопечене / Sofia Photo Agency

Продължава разчистването на района около взривилото се поделение край Челопечене. „Все още се откриват боеприпаси, които не са избухнали”, съобщи за Дарик радио полк. Валентин Радев, експерт по боеприпаси в Министерство на отбраната. Той поясни, че силите са съсредоточени в разчистването на земеделските земи в северозападна и западна посока от мястото на инцидента.

Специалната машина за обезвреждане на снаряди с водно абразивна струя работи добре, реже със заявената скорост, безопасно”, допълни полк. Радев. Той уточни, че някои от снарядите са успешно нарязани.

„Няколко модула са добавени още от сапьори и общовойскови части, които работят, за да освободят до колкото е възможно земеделските земи. Работи се бавно и полека, за да няма инциденти”, обясни полк. Валентин Радев. Той уточни, че все още не е обезопасена 2-километровата зона. „Все още се откриват неизбухнали боеприпаси, не е ясна наситеността им, но се обозначават, извозват, някои ще бъдат обезопасявани на място, а може би повечето ще бъдат разрязани”, съобщи полк. Радев.