Все още не е ясна причината за наводнението в Мизия
Все още не е ясна причината за наводнението в Мизия / снимка: БГНЕС, архив

Само два язовира във Врачанско са с частично прекъсване в стените, борованските язовири „Стубеля” и „Церов дол”, показват резултатите от направените огледи на 39 язовира в областта.

Водните количества от тези два водоема са се оттекли в язовир „Братковец”, който е без констатирани технически нарушения. От 39 язовира на територията на област Враца само четири не са преливали („Рогозен 2”, „Лековит кладенец”, „Руменя” и „Под кръста”), всички останали 35 язовира са преливали през своите преливници, а 12 от тях са преливали и през най-високите части от тях.

Огледите на язовирите са направени от 12 до 20 август тази година в рамките на досъдебното производство за причиняване по непредпазливост на наводнението в Мизия. Целта на огледите е била да се фиксира техническото състояние на обектите, количествата водни маси в тях, състоянието на подпорни стени, преливници и др. За целта в тези огледи е ангажирано участие на експерт инженер при „Напоителни системи”, като отразеното състояние на обектите е фиксирано чрез тяхното фотозаснемане от специалисти-технически помощници.

На 21 август е извършен оглед на коритото на р.Скът в Мизия. Констатирано е наличието на храстовидна растителност и единични дървета със средна дебелина.

От прокуратурата твърдят, че до настоящия момент не е установена причина за настъпилото наводнение в Мизия и наличните хипотези, изнесени в средствата за масова информация не могат да бъдат потвърдени.

От държавното обвинение уточняват, че причините за бедствието биха могли да се изведат едва след събиране на посочените писмени и гласни доказателства и тяхното съпоставяне, а именно - количества валежи, релеф на водосбора на р.Скът, техническото състояние и стопанисването на язовирите по нейното поречие, състоянието на речното корито.

По делото предстои да се назначат комплексни експертизи с участието на хабилитирани вещи лица от БАН, УАСГ и др. институции. Тяхното заключение ще се основава на събраните в хода на разследването доказателства, като само след извършване на това експертно заключение ще може да се посочат с категоричност причините, довели до настъпилото бедствие, заявяват още от прокуратурата.