/ Булфото
Светият синод избра Врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател. Решението е взето с единодушие.

Дядо Григорий ще ръководи и Софийската митрополия до избора на нов патриарх и ще бъде Софийски митрополит в следващите 4 месеца. Също така той ще отговаря за избора на нов патриарх и организацията на целия процес.

Митрополит Николай: Не желая и няма да приема да съм кандидат за патриаршеския престол

9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Вчера, обаче, пловдивският митрополит Николай заяви в официално съобщение на страницата Пловдивската света митрополия, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав.

България скърби: С траурен камбанен звън и топовни салюти погребаха патриарх Неофит

Старозагорският митрополит и говорител на Св. Синод на БПЦ Киприан преди дни вече съобщи, че първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това патриарх. Той каза още, че Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан ще бъде временен наместник-председател на Светия Синод.

Кой е дядо Григорий
 

Дядо Григорий
БТА


Врачанският митрополит е роден със светското име Красимир Маринов Цветков през 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града.

Приема монашески постриг през 1996 г. в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година - за йеромонах.

По-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

В 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а през 2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор с пълно единодушие Григорий е избран за Врачански митрополит.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня