Военният министър съжалява за ареста на своя предшественик
Военният министър съжалява за ареста на своя предшественик / БГНЕС
Военният министър съжалява за ареста на своя предшественик
27684
Военният министър съжалява за ареста на своя предшественик
  • Военният министър съжалява за ареста на своя предшественик

Военният министър Аню Ангелов изрази съжаление по повод ареста на неговия предшественик на поста Николай Цонев, който беше задържан от МВР на 1 април заради сигнал за подкуп. Сумата трябвало да съдейства за спиране на проверката срещу него по договор за близо 130 милиона лева, който бил подписан по негово време.

Ето какво каза Ангелов: „Аз лично съжалявам, че министър на отбраната попада под ударите на закона. Естествено, съдът ще се произнесе каква е неговата вина, но аз лично съжалявам. Не е имало такъв случай досега и ние не сме работили целенасочено, за да се постигне това. Ние сме давали всички сигнали, които сме открили и нередности, които е имало по всички въпроси, които касаят работата на Министерството на отбраната. Предоставяме цялата документация, която се изисква по време на досъдебното производство и на съда, така че, вече действията на прокуратура и съд по-нататък е тяхно единствено и неотменимо право. Но пак повтарям, съжалявам! Не за личността толкова, колкото за институцията министър на отбраната, защото той е едноличен орган на централната държавна власт".

Аню Ангелов уточни, че министерството е депозирало 40 милиона лева за изграждането на военния комуникационен проект „Странджа 2", за който е разследван Николай Цонев. От тях в момента са останали 14 млн. лв., които ще се прецени за какво точно ще бъдат изхарчени. Ангелов допълни, че съществува и вероятност доизгражнето на „Странджа 2" да бъде прекратено, защото нямало практическа необходимост от нея. По думите му вече съществува друга такава система.