ВКС върна делото за влака София-Кардам за ново разглеждане
ВКС върна делото за влака София-Кардам за ново разглеждане / снимка: DarikNews

Върховният касационен съд върна делото за пожара във влака "София-Кардам" на съда във Велико Търново за ново разглеждане.

Пожарът, при който загинаха деветима души, стана през 2008 година недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона. Това е най-тежкият железопътен инцидент у нас от 1992 г. насам.

Подсъдими са шафнерът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев, началникът на влака Иванка Костадинова и заместник-директорът на "Спални и специални вагони" към "Пътнически превози" на БДЖ Георги Иванов.

Според ВКС по делото са установени няколко обстоятелства, които не потвърждават изводите, направени от по-долната инстанция. Върховните магистрати не са съгласни с редица такива обстоятелства. При неизяснена фактическа обстановка е осъдена и подсъдимата Иванка Костадинова.

Според ВКС съдът във Велико Търново е допуснал грешка, като е оправдал Георги Иванов. До този извод се стига след доказателствения анализ и направените въз основа на него фактически и правни изводи, посочва съдът в мотивите си.