/ iStock
Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бившия кмет на Петрич Вельо Илиев по обвинение за престъпления по служба. Бившият главен счетоводител Младен Пильоков бе обвинен за безстопанственост във връзка с процедури за лекарства за ветераните. Това съобщиха от ВКС.

С присъда на Окръжен съд Благоевград Вельо Илиев е оправдан по обвинението, че в периода от 1 януари 2007 г. до 19 октомври 2011 г., като кмет на Петрич, не изпълнил служебните си задължения. Става дума за непроведени процедури за обществени поръчки за доставка на лекарства на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите. 

Според прокуратурата по този начин той набавил за общинското дружество „Фарма Петра“ ЕАД облага в размер на 1 110 888,39 лв. и от това са настъпили значителни вредни последици в размер на 1 284 953 лева. Младен Пильоков, като главен счетоводител, е признат за виновен и осъден условно с глоба от 3000 лева.

Втората инстанция оправдава и двамата. 

Обвинителният акт от 1700 страници срещу бившия кмет на община Петрич Вельо Илиев и Младен Пильоков - главен счетоводител на общината по онова време, бе внесен в съда през 2016 година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев, БТА