Визитата в Либия на Фереро-Валднер и Щайнмайер координирана с българската страна
Визитата в Либия на Фереро-Валднер и Щайнмайер координирана с българската страна / netinfo

Визитата в Либия на еврокомисаря Бенита Фереро-Валднер и на германския министър Франк-Валтер Щайнмайер е координирана с българската страна, съобщи високопоставен български дипломатически източник.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин е в постоянен контакт с еврокомисаря и с германския министър. Визитата е продължение на усилията на ЕС за решаване на случая с петте български медицински сестри, добави източникът.

Източници от Триполи, Брюксел и Берлин потвърдиха пред световните агенции, че днес в Либия се очаква да пристигнат еврокомисарят Фереро-Валднер и министър Щайнмайер. Очаква се те да се срещнат с либийския лидер Муамар Кадафи, със сина му Сейф ал Ислам и със семействата на пострадалите от епидемията от СПИН в Бенгази деца, съобщи БТА.

Агенция Ройтерс цитира говорител на германското външно министерство в Берлин, който потвърди, че Щайнмайер ще бъде в Либия с Фереро-Валднер на двудневно посещение за разговори, целящи освобождаване на българските медицински сестри, признати за виновни в причиняването на епидемията и осъдени повторно на смърт през декември 2006 г.