Висшата администрация върна бонуси
Висшата администрация върна бонуси / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Служители от висшата администрация врънаха бонуси по настояване на премиера Бойко Борисов. Средствата се събират в сметка в БНБ и вероятно ще бъдат дадени за благотворителност. Каква точно е сумата ще стане ясно на 7 март.

В последния ден на февруари министър-председателят разпореди всички министри, заместник-министри, областни управители и заместник-управители, както и членовете на политическите кабинети в министерствата да върнат допълнителни възнаграждения, които са получили за работата си през миналата година, в срок до петък. Борисов заплаши, че в противен случай те ще бъдат уволнени.

Премиерът обясни, че решението за връщане на бонусите не е популизъм, а в условията на криза, "когато всички стягаме коланите", той е помолил министрите също да го направят. И допълни, че би било популизъм да се иска допълнителни възнаграждения да връщат редови служители в администрацията, които по думите му с труда си са допринесли за ускоряване на усвояването на евросредства и от които зависи колко милиарда европари ще получи страната ни за периода 2014-2020.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обясни, че заместникът му Владислав Горанов е взел над 18 000 лв. бонуси от фонда по ядрено регулиране. Горанов върна парите в разкритата за целта сметка в БНБ. В Министерството на финансите не са раздавани коледни бонуси или 13-та заплата; по време на цялата 2011 г. отделни екипи от служители са получавали допълнителни възнаграждения за постигнати добри резултати съгласно закона, посочи Дянков. За цялата година общата сума на тези възнаграждения е 233 725 лв. Допълнителните суми не са тежест към държавния бюджет, защото са отпуснати от реализирани икономии от средствата за работна заплата, отбеляза финансист номер едно.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков не е получавал бонуси или каквито и да е други форми на допълнително материално стимулиране в рамките на мандата си. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Средствата, които е получил над заплатата си, са по силата на Закона за безопасно използване на ядрената енергия - от фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" и фонд "Радиоактивни отпадъци", посочват от ведомството. Парите, получени от тях, той е дарил още през миналата година за лечение на дете, болно от детска церебрална парализа. Министърът е декларирал необходимото по темата пред премиера. Членовете на политическия му кабинет са възстановили средствата, начислени им в рамките на фонд "Работна заплата" за добра работа и извънредно работно време. За зам.-министър Иво Маринов те са 10 195  лв., зам.-министър Делян Добрев - 12 769.37 лв.. Началникът на политическия кабинет е превела 9 935 лв. във Фонд за лечение на деца към МЗ. 

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов посочи, че двама негови зам.-министри са взели съответно 10 000 и 9000 лв. От министерството на здравеопазването посочиха, че всичко взети бонуси от висши чиновници във ведомството са върнати. Не е ясно какво ще направи със своя бонус уволненият миналия месец заместник-министър Гергана Павлова.

Регионалният министър Лиляна Павлова върна 1400 лв. по сметката в БНБ, като средствата тя е получила докато е заемала поста зам.-министър. Откакто оглави министерството, след като предшественикът й Росен Плевнелиев се отправи към президентския пост, тя не е получавала допълнителни възнаграждения. Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров обясни, че във ведомството, което е под шапката на МРРБ, са дадени 77 000 лв. стимули.

11 000 лева върнаха в откритата сметка представители на политическия кабинет на социалния министър Тотю Младенов. Той каза, че допълнителни възнаграждения са взели зам.-министър Валентина Симеонова, началникът на политическия му кабинет Димитър Марков и парламентарния секретар.

В четвъртък правосъдният министър Диана Ковачева обясни, че политическият кабинет в министерството при нейната предшественичка Маргарита Попова е взел над 37 000 лева бонуси за първите три месеца на миналата година. Най-големите премии са отишли при заместник-министрите и началника на кабинета. Заместник-министрите са вземали между 6500 до 10 400 лв. за три месеца - януари, февруари и март. Началникът на кабинета също е взел близка до тази сума от почти 6000 лв., парламентарният секретар е взел 4200 лв., а експертите са взели съответно 3000 и почти 2000 лева.

Министърът на външните работи Николай Младенов пък обясни, че информация за допълнителните стимули може да се намери на сайта на ведомството.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова бе категорична, че в нейното министерство членове на висшата администрация не са получавали ДМС-та за миналата година и дори се похвали, че в министерството е спестено през последните години от свиване на броя на зам.-министрите до двама.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев обяви, че в неговата администрация бонуси също не са давани.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отсече, че в МВР не са вземани ДМС-та, а културният министър Вежди Рашидов каза, че негови подчинени от висшите нива на администрацията също не са вземали бонуси.

Скандалът за допълнителното материално стимулиране избухна след като стана ясно, че бившият вече управител на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева е получила над 12 000 лв. бонуси за миналата година. Създалото се напрежение принуди Нешева да напусне поста си и да дари средствата. Впоследствие заради ДМС-та с поста си се раздели и бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Тя е получила бонуси в размер на 73 000 лв. за миналата година, като за 25 000 лв. е имала одобрението на бившия правосъден министър Маргарита Попова, а останалите 48 000 лв. от юни до декември стана ясно, че Николова си е разписала сама.

Заради скандала с допълнителните стимули от управляващата партия предложиха промени в закона за държавния служител, които предвиждат нов модел на формиране на възнагражденията. Предлага се заплатата да е съставена от два компонента - постоянен и непостоянен. Непостоянният ще зависи от качеството на работата на служителя и ще се дава на три месеца след оценка от началника, като няма да надвишава 30 на сто от постоянната сума за периода.