ВАС няма да разглежда жалбата за спиране на избора на патриарх
ВАС няма да разглежда жалбата за спиране на избора на патриарх / Sofia Photo Agency, архив

Върховният административен съд остави без уважение жалбата за прекратяване на избора на български патриарх. Жалбата е подадена от Димитър Амбарев, Хайгашод Агасян, Елена Димитрова Станчева и Христо Николов Танев. Решението може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Жалбоподателите твърдят, че е нарушена драстично изборната процедура, а с това и Устава на Българската православна църква и Закон за вероизповеданията. Според Конституцията на България е „недопустима държавна намеса и държавно администриране на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности и институции, както и тяхното обществено проявление", се посочва в решението на Върховния административен съд.

По-рано и Светият синод излезе с официално категорично становище, че изборът на Български патриарх ще се проведе на 24 февруари в неделя.

Борислав Цеков, юрист и вносител на сега действащия закон за вероизповеданията, коментира пред Дарик, че нито един акт на българската православна църква не подлежи на съд.