В ДПС очакват ГЕРБ основно  да саботира работата на  Народното събрание
В ДПС очакват ГЕРБ основно да саботира работата на Народното събрание / снимка: БГНЕС, aрхив
В ДПС очакват ГЕРБ основно да саботира работата на Народното събрание
64142
В ДПС очакват ГЕРБ основно да саботира работата на Народното събрание
  • В ДПС очакват ГЕРБ основно да саботира работата на Народното събрание

„Белене" не е препъни-камък в разговорите между ДПС и левицата – проектът дори не на дневен ред, защото няма средства и няма ясен инвеститор. Това коментира в интервю за Дарик Йордан Цонев, член на ръководството на Движението за права и свободи. По думите му проблем в разговорите за формиране на програмно правителство не може да бъде и сегашната данъчна политика, защото тя е плод точно на усилията на двете партии отпреди няколко години. Според Йордан Цонев бъдещото програмно правителство трябва да тръгне по познатия път, по който Тройната коалиция е водила икономиката на страната, но без допуснатите грешки. Той не очаква от ГЕРБ да се държи като градивна опозиция.

„Народното събрание заработи трудно, ще работи трудно. Изпълнителната власт също ще бъде избрана по труден път", коментира Цонев. Той не е изненадан от позицията на партия Атака даже и с нападките по отношение на ДПС. „Да кажеш на 500 000 български граждани, че са гласували противоконституционно, не е много сериозно. Позицията на Сидеров беше много категорична и ясна, даже нахакано казана. Той каза „Аз ще бъда наблюдател и коректив, само решения ще подкрепям", каза Цонев. Той каза, че така разчита изявлението на Волен Сидеров и по думите му лидерът на Атака ще даде възможност да се състави кабинет, за да не се стигне до нови избори, а от там нататък „ще бъде такъв, какъвто го видяхте днес. Може би пък това ще бъде полезно за работата, да ни накара да работим бързо и смислено", коментира Цонев.

Той не очаква конструктивни предложения и поведение от страна на ГЕРБ, а очаква деструкция и саботиране на работата на парламента. „Страната е в толкова тежка икономическа, социална, политическа криза, че които и приоритети да изведем отпред, са приоритети на всички. Кое не е приоритет? Доходите ли, мерките за икономическия растеж ли, мерките срещу корупцията, погазването на държавността, реформата в здравеопазването, реформата в бюджетните системи ли", попита Цонев.

Според него единственият плюс на този парламент е, че знае какво искат българските граждани в цялата си съвкупност. Това е последният шанс да покажем на българските граждани, че така конституирана политическата система може да работи за доброто на хората, смята още той.