/ БГНЕС, архив
Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала по случая с 9-годишния Байрям, който се нуждае от спешна бъбречна трансплантация. Самосезирането е по признак увреждане и е свързано с отказ от услуга, съобщи председателят на комисията доц. Ана Джумалиева.
 
Забавеното лечение на детето се превърна в една от причините за отстраняването на бившия директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.
 
Малкият Байрям ще се лекува в Германия, благодетел плати здравните вноски на баба му

Информацията Джумалиева съобщи след като участва в откриването на семинар за свободата на вероизповеданията, организиран от комисията и Американското посолство. Оказва се обаче, че жалбите в комисията по признак религия са сравнително малък брой. Те са 26 от общо около 1200 за м.г.
 
"Изключително много са нараснали жалбите и сигналите към Комисията най-вече по признак увреждане и по признак лично положение. Много често ни сезират хора, които страдат от редки заболявания, за които не е осигурен достъп до безплатно лечение, или не е осигурен в голям процент. Недостъпната архитектурна среда също е форма на дискриминация", обясни тя.
 
"Изключително много жалби и сигнали имаме за дискриминация на работното място - за неравно заплащане между мъже и жени, при дискриминация при излизане на жената в майчинство или при завръщане от майчинство", съобщи още Джумалиева.
 
Най-много обаче са жалбите по признак увреждане, допълни още Джумалиева.