Увеличават сапьорите край Челопечене
Увеличават сапьорите край Челопечене / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Броят на военните специалисти, които обезопасяват района около взривилото се на 3 юли поделение в Челопечене, ще бъде увеличен и до вторник се очаква числеността им да стане 250 души. Целта е ротация на числения състав, а и по-бързо обезопасяване на района от осколки и евентуално невзривили се боеприпаси. В момента на терен работят 106 военни, сред които сапьори и военни прокурори. Това стана ясно при демонстрацията на специализираната машина за обезвреждане на боеприпаси без експлозия.

„Роботът” бе закупен от Германия. Той може да реже снаряди с воден абразив под налягане от 700 атмосфери и се управлява от разстояние до 500 метра. Между 5 и 10 минути е времето за обезвреждане на различните видове боеприпаси.

Началникът на ГЩ на Българската армия ген. Златан Стойков каза, че още днес с машината ще бъдат обезвредени 8 снаряда, които са били открити в зоната около взривилите се складове. Той подчерта, че обстановката вече е овладяна, че трето денонощие няма нови взривявания и отново призова населението да се обръща към компетентните органи когато се намерят осколки и боеприпаси.

Повече за робота чуйте в прикачения звуков файл