Усложнена е зимната обстановка в седем области на страната
Усложнена е зимната обстановка в седем области на страната / снимкa: Sofia Photo Agency

Тежко остава положението в областите Русе, Бургас, Стара Загора, Разград, Силистра, Варна и Велико Търново, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Без електрозахранване са 326 населени места, без водоподаване - 56, а четири селища остават без телефони.

От МДПБА, МВР и Министерството на отбраната извършват спасителни дейности, изтегляне на бедстващи автомобили и хора, както и транспортиране на тежко болни и родилки.

Спасителни екипи от областната дирекция на МДПБА в Бургас са изтеглили от преспите закъсали трактори, автомобили и аварирал автобус. С високопроходимата техника на министерството до болницата в Бургас е извозена родилка от село Трънак. Оказано е и съдействие на 12 жени от село Добра поляна и 16 мъже от село Снягово. В района на селата Венец и Лозенец екипите продължават да оказват помощ на хората в блокираните от снежни преспи автомобили.

Оказва се помощ в община Руен, където положението се е усложнило, след като 80 на сто от населените места останаха без ток, а четвъртокласните пътища в общината са непроходими.

В област Варна все още има затворени пътища, допълват от ведомството. Екипи на МДПБА са извозили болни за хемодиализа от селата Изворово и Каменар, и са изтеглили закъсали автомобили между селата Въглен и Долище, в районите на квартал "Владислав Варненчик" във Варна и в Аксаково. Бедствено положение бе обявено в Добричка област и община Аксаково.

В област Велико Търново обстановката в районите на община Свищов остава усложнена. Снежната покривка там достигна 1,05 метра, а в района на Елена на места – 1,10 метра. В момента вали сняг над цялата област, като най-силен е валежът над общините Свищов, Елена, Павликени, Сухиндол. Нарушен е достъпът до шест населени места в община Габрово.

Обявено е бедствено положение в общините Самуил и Исперих, област Разград. Нарушен е достъпът до населените места в общините Разград, Исперих, Цар Калоян, Завет, Кубрат и Лозница.

В област Русе остава обявеното бедствено положение в общините Ветово, Русе и Сливо поле. Бедствено положение е обявено и в община Тутракан, област Силистра.

В Старозагорска област само две села са без ток. В останалите селища електрозахранването е възстановено, съобщиха от “Гражданска защита”. Продължава да е затворен проходът „Шипка”, вече е отворен за движение пътят Стара Загора – Нова Загора.

Четири села в Сливенска община са без ток, аварийни екипи работят за възстановяване на електрозахранването. Затруднена е доставката на хранителни продукти по селата. Закъсалият автобус в село Тополчане е вече изваден. С военна техника се разчиства и пътят до село Раково. Усложнена остава пътната обстановка в Сливенска област, съобщиха от областна администрация. Възстановено е движението на превозни средства в участъка Старо село и Злати войвода, където по-рано се обърна товарен автомобил.

Около 20 процента от четвъртокласната пътна мрежа в Плевенско е непроходима, едно село е без ток, в две населени места няма водоподаване, стана ясно след заседание на Кризисния щаб. За множество непроходими пътища в няколко общини на областта докладва инженер Георги Линков, директор на „Гражданска защита” – Плевен.