С 12 гласа „за“, трима „въздържал се“ и нито един "против" парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване да се отложи срокът, от който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща по нов начин лекарствата на болниците. Срокът досега беше 1 октомври, но с гласуваната промяна той се отлага за 1 февруари 2024 г.

Министерството на здравеопазването, НЗОК и Българската асоциация за закрила на пациентите изразиха подкрепата си за предложението.

Приемането на предлаганата нормативна промяна ще гарантира достъпа до лекарствени продукти на всички нуждаещи се пациенти и ще осигури по-добра финансова предвидимост и стабилност на лечебните заведения, се посочва в мотивите за промяната на срока.

Със Закона за бюджета на НЗОК с Преходните и заключителните разпоредби беше направено допълнение в чл. 45 от Закона за здравното осигуряване, с който се предвижда в случаите, когато няма действащи рамкови споразумения за предходната година, НЗОК да заплаща лекарствените продукти по цена, равна на най-ниската цена за единица количество лекарствено вещество за същия лекарствен продукт от доставените на всички, сключили договор с НЗОК болници през месеца, предхождащ месеца, за който се отнася отчетът на лечебното заведение.

Аптеките ще получават парите си от НЗОК за лекарства, ако са верифицирани

Цената не може да е по-висока от утвърдената цена в законоустановения списък или от доставната цена за съответния медикамент в болницата, а стойността на заплащане се определя от цената и количеството приложено лекарствено вещество. Това на практика означава, че НЗОК ще заплаща дадено лекарство на всички болници, отчели го през текущия месец, на цена, равна на най-ниската доставна цена, отчетена от едно лечебно заведение за предходния месец, се посочва още в мотивите. Така формираната по изключение еднократна доставна цена за една болница би станала реимбурсна цена за всички останали, закупили и приложили съответния лекарствен продукг.

Според вносителите на промяната, гласувана днес, проф. Костадин Ангелов и Васил Пандов има риск пациенти, страдащи от онкологични заболявания, да останат без необходимите им животоспасяващи лекарства както и значително да се увеличи задлъжнялостта на болниците. Създават се и предпоставки за неизпълнение на договорите, подписани след проведени обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки, като на практика ги обезсмисля, се допълва в мотивите им.
Десислава Пеева/БТА