Долна Митрополия
Долна Митрополия / пресцентър, Министерството на отбраната
Лаборатория за обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолети "Пилатус" РС-9М беше открита официално днес във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия, съобщиха от Министерството на отбраната.

В изпълнение на договора със завода производител на самолета РС-9М от края на 2018 г., за нуждите на ВВС са осигурени необходимото оборудване и резервните части за изпълнение на две- и шестгодишно обслужване на седалките. В ескадрилата за "Периодично обслужване и войскови ремонт" на Военновъздушната учебна база е оборудвана лаборатория, в която е разположена техниката за извършване на необходимите тестове и проверки на агрегати от катапултните седалки.

Корвета "Решителни" и вертолет "Пантер" на ВМС участваха в съвместно учение в западната част на Черно море

Седем военнослужещи от инженерно-техническия и летателния състав на базата са завършили триседмично теоретично и практическо обучение, което се е състояло в завода производител на седалките "Мартин Бейкър" в Лондон. Обучението завършило с полагане на изпит и издаване на сертификати за правоспособност.

С разкриването на тази лаборатория ще бъдат спестени финансови средства и време, тъй като до момента тези регламентни дейности са се извършвали в завода "Пилатус" в Швейцария, което е отнемало около шест и повече месеца за комплект седалки.