Туристи отново останаха блокирани в България
Туристи отново останаха блокирани в България / БГНЕС, архив

Отново анулирани полети заради финансовия спор между „България ер" и „Алма тур". Два самолета, които трябваше да излетят от Бургас за Санкт Петербург, останаха на летището. Отменени са полетите в 23.50 часа снощи и този от 5.00 часа сутринта.

Според представител на "Ростуризъм" под въпрос е заминаването на 358 руски туристи, сред които и 14 малки деца.

От авиокомпанията са съобщили, че се анулира полетът за Санкт Петербург от Летището в Бургас в 15.20 ч. Причината е, че самолетните билети на 173-ма руски граждани не са платени от компанията "Алма тур флай".

Междувременно друга група руски туристи, организирани от туристическата агенция „Алма тур", са отпътували тази сутрин от бургаското летище с полет до Москва.

Авиокомпания „България ер" може да предложи на руснаците, които днес няма да могат да отпътуват от Бургас и Варна за Санкт Петербург заради отмяната на чартърните полети, да се приберат през Москва, като доплатят 120 евро. Това съобщи говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

Тюрина посочи, че една от възможностите е да се доплатят 120 евро за билет за редовен полет на „България ер" до Москва. От там туристите ще трябва сами да се прибират до Санкт Петербург.

„Ростуризъм" отбелязва, че "Алма тур" вероятно ще бъде изложена на граждански искове за неизпълнение на договорни задължения. Всички туристи възнамеряват да подадат съдебни искове срещу фирмата, която според тях ги е изоставила.

На 9 септември над 500 руски и 180 финландски туристи не можаха да излетят към държавите си. Причината е, че превозвачът "България ер" отмени полети, резервирани от дружеството "Алма тур флай", част от туроператорската група "Алма тур". Двете компании имат финансови спорове за близо 7 млн. лева.