Tурският вътрешен министър Сюлейман Сойлу
Tурският вътрешен министър Сюлейман Сойлу / БГНЕС
Турция поиска от България да й предаде хора, заподозрени във връзки с организацията на Фетуллах Гюлен. Това стана на среща на четири очи между вътрешните министри на двете страни в Одрин, съобщава NOVA.
 
По информация от Турция, хората, за които има подозрения, че са близки до Фетуллах Гюлен, са свързани с 14 търговски представителства и училища в България.

Преговаряме с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство
 
Българският вътрешен министър Валентин Радев обясни, че се чакат документи за тези хора и тогава те да бъдат разгледани. В Одрин Радев участва в конференцията за граничната сигурност и миграцията. На четири очи турският вътрешен министър поискал България да връща максимално бързо в Турция издирваните с така наречената червена бюлетина.
 
„Става дума за хора, които намират убежище у нас, ако считат, че те са гюленисти, аз му казах директно - да, ще ги връщаме, има процедури, стига това да е по нашето законодателство. Спомена за 14 търговски представители и училища, които те искат да заменят с техни, които считат, че е по-правилният начин. Това ще бъде обсъдено на ниво, което са компетентни за това”, каза министър Радев.

През април българите са пътували най-много към Турция, Гърция и Сърбия
 
И България, и Турция са убедени, че справянето с миграцията започва далеч преди европейските граници. „Ако Турция не се справи със своите отговорности по опазване на границите, вярвайте ми всички от Африка и от средния Изток ще бъдат при вас. Ние работим за това тези хора да не влизат в Европа”, каза турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.
 
Като представител на Европа, министър Радев заяви, че съюзът трябва да насочи усилията си именно към териториите преди българската граница. Затова и подпомагането на Турция щяло да продължи. „Опасността трябва да я спрем там, където се поражда”, каза той.

На границата с Турция: Конфискуваха хиляди монети, пръстени и фигурки (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Съвместните усилия давали резултат. Турция се похвали, че е намалила в пъти мигрантския поток към Европа. Нашите гранични власти го потвърдиха.
 
„Последните данни, които имаме - опитите, които правят лица да проникнат на българска територия, е между 50 и 70 седмично”, заяви главният комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция”. Задържаните нелегални мигранти от началото на годината са 700. Вече е готова цялата ограда по българо-турската граница, а местата, които бяха компрометирани през зимата, са ремонтирани.
nova.bg