Трус в Егейско море се усети и у нас
Трус в Егейско море се усети и у нас / снимка: БГНЕС, архив
Трус в Егейско море се усети и у нас
60234
Трус в Егейско море се усети и у нас
  • Трус в Егейско море се усети и у нас

Земетресение от 5,8 по Рихтер, регистрирано в Егейско море в 16.16 часа, бе усетено в различни части на България. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на земния трус е бил на около 194 км северозападно от Измир, на около 370 км в югоизточна посока от София.

Земетресението в Егейско море е усетено в цяла Южна България, обясни за Дарик проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Дълбочината на труса е 11 км, като самият район също е сеизмичен, обясни още той.

Земетресението е станало в Егейско море, на юг от остров Лимнос, уточни проф. Милошев: „Трусът е регистриран в 16.16 часа. 5,8 е магнитудът. Земетресението е усетено в Южна, Югозападна и Югоизточна България. Най-силно в България е усетено в град Кърджали, който е най-близо до епицентъра на земетресението. Усещането за Кърджали е около 4-а степен по 12-степенната скала на усещане на интензивност на Медведев-Шпонхоер-Карник. В Пловдив е усетено около 3-а степен по същата скала. В София - между 2-3 степен.

Слушател на Дарик разказа как е усетил труса в Стара Загора: „Усетих невероятно чувство на страх, видях висулките на щорите да се мърдат и веднага застанах под касата на вратата. Всичко продължи около 4 секунди, но ми се видя цяла вечност. Панирах се. Живея на шестия етаж в жилищна кооперация и мисля, че трусът беше вертикален, защото блокът сякаш се люлееше наляво-надясно".

Само за първия час, след първия силен трус, са регистрирани десет вторични труса в Егейско море: „Те са с магнитуд от порядъка на 3,7-3,5. Това са магнитуди, които на българска територия не биха могли да се усетят. Когато епицентърът на труса е във водата, ефектът върху земната повърхност трябва да е по-малък", обясни директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Минути след земетресението на сайта на Европейския сеизмологичен център се появи информация, че в Сърбия е регистриран земен трус с магнитуд 4,1 по Рихтер. Малко по-късно информацията липсваше от сайта на центъра.

От Сръбския сеизмологичен институт обясниха за Дарик, че това се дължи на грешка в системата, която е отчела два труса, вместо един. Първоначалната им информация е била за трус в Княжевац, близо до българската граница.

Предвид интензивността на усещане на българска територия не би трябвало да има никакви съществени щети в страната, добави още Николай Милошев.