Трима загинаха в рудник Джурково
Трима загинаха в рудник Джурково / netinfo
Трима миньори загинаха, а двама са ранени при обгазяване в мина "Джурково", община Лъки.

Трагедията е станала вчера в 10.30 часа на 100 метра под земята. Загиналите миньори са Иван Кехайов, Владимир Баткаджов и Димитър Костадинов. От рудника към момента не потвърждават информацията за други двама обгазени миньори.

Две са версиите за смъртта на тримата миньори в мина „Джурково”. Едната е, че скален къс е ударил Иван Костадинов и той е починал на място. Колегата му Владимир Баткаджов е загинал при опит да го спаси. Третият миньор влязъл доброволно в мината и също е загинал още на платформата.

Втората и последно поддържана от ръководството версия е обгазяване след взривни работи преди два дни на мината, обяви заместник-директорът Иван Раичков. Противоречива е и тази версия, тъй като след тях е имала друга смяна, която по никакъв начин не е пострадала от обгазяване.

Районната инспекция по труда в Смолян проверява дали са спазени технологичните изисквания за проветряване и оросяване на участъка от мина „Джурково”, в който е станал инцидентът, каза пред Дарик директорът на инспекцията Таньо Караиванов.

По първоначална информация и показания на миньорите последните взривни работи в мината са извършвани от първата смяна на 27 ноември и не е имало никакви проблеми с бригадата, която е работила след нея. Проверява се дали наистина причината за смъртта на тримата миньори са взривни газове. Първоначални резултати ще има най-рано след ден.

Лъки е в траур. Миньорите са освободени

Това е вторият тежък инцидент в рудник „Джурково” за последните две години. Тогава в друг участък на рудника загина един миньор.

Преди два дни по време на работа друг миньор - Любомир Дамянов, е починал на работното си място. Извършената аутопсия в Пловдив сочи, че не става дума за трудова злополука, а миньорът е починал от сърдечна недостатъчност.

Погребенията на загиналите ще се поемат от ръководството на мината, а семействата им ще получат застраховки от чуждестранна застрахователна компания в размер на 130 хиляди лева на човек.

Пред Дарик директорът на Националния медицински координационен център д-р Огнян Алексиев каза, че при инцидента в мина „Джурково” са пострадали пет души, от които трима загинали и двама обгазени, и добави:

„Уточнява се броят на работещите и пострадалите. Данните ни са от страна на полицията и в момента съобразяваме колко екипи трябва да бъдат изпратени за оказване на помощ и уточняване на броя на пострадалите миньори. Готовността на Националния медицински координационен център е с медицински сили и средства, екипи реанимобили и лечебни заведения, за оказване на помощ на всички пострадали от мината в Лъки”.

Каква е причината за инцидента?

"Не мога да ви кажа. Нямам такава информация. Нас това по-малко ни интересува, отколкото състоянието на пострадалите. Колко пострадали има за оказване на съответната медицинска помощ".