„Топлофикация–София”  минава под контрола на държавата
„Топлофикация–София” минава под контрола на държавата / снимкa: Sofia Photo Agency
Столичният общински съвет гласува безвъзмездното прехвърляне на общински акции от капитала на „Топлофикация-София” на държавата. Според гласуваното решение съобразно волята на правителството Столичната община може да прехвърли целия си дял или част от него, като във втория случай ще запази 25 процента от акциите на дружеството.

С това решение местният парламент възлага на столичния кмет да сключи договор за безвъзмездното прехвърляне на пакет от общинските акции в зависимост от отговора на държавата, изразен чрез решение на Министерския съвет, и след изричното съгласие на банките-кредитори на „Топлофикация”. Докладът не беше подкрепен от четирима съветници, сред които Вили Лилков от ДСБ. По думите му липсват законови основания за реализацията на това решение.

„Считам, че е необходимо да се знае цената на това, което даряваме на държавата, а това не беше направено изобщо в доклада. Липсва каквото и да било споразумение между държавата и общината, за гаранции за това какво ще се случва с „Топлофикация”, защото държавата засега не дава никаква гаранция”, допълни Лилков.

Въпреки отрицателния вот на двама съветници от СДС председателят на групата Владимир Кисьов подкрепи решението с мотив да бъде спряно ултимативното поведение на тройната коалиция.

„Аз за първи път виждам правителство чрез свой министър да прави някакво ултимативно волеизявление: ако не бъдат прехвърлени безвъзмездно акциите на държавата, тя няма да се ангажира въобще, ще се дистанцира”, коментира обищниският съветник.

Кисьов заяви, че ще поиска произнасянето на областната администрация по законността на гласуваното решение.