Тодор Василев имал разрешение да изведе децата си от Полша
Тодор Василев имал разрешение да изведе децата си от Полша / cнимкa: DarikNews, Надя Коцева

Тодор Василев, бащата на двете деца от Асеновград, е имал разрешение да изведе Николета и Павел от Полша. Бащата показа по Българската национална телевизия документ, подписан от съпругата му Барбара, която е дала формално съгласие децата да бъдат доведени в България. Тази декларация според него опровергава версията, че е отвлякъл децата си.

От правосъдното министерство обаче уточниха, че документът е издаден само за една ваканция и на практика бащата няма право да държи Николета и Павел в България. А той ги е задържал година и половина, което според Хагската конвенция се счита за отвличане, припомня bnt.bg.

Тодор Василев имал разрешение да изведе децата си от Полша
netinfo

Дарик получи снимките, които преди дни министърът по европейските въпроси Гергана Паси показа на бащата на децата. Тогава Тодор Василев сподели, че според него видимо дъщеря му е упоена.

Миналата седмица при изключително травмираща за децата акция Николета беше предадена на майката, а Павел изчезна. По-късно на среща с министър Гергана Паси бащата Тодор Василев разбра, че дъщеря му е отведена от страната. Той обвини посланика на Полша Анджей Папийеж, че е издал документ за пътуването на детето, независимо, че вторият родител (бащата) не се е съгласил.

Интересен е и пътят, по който Паси се оказва лично ангажирана със случая - нейната майка е личен лекар на Николета и Павел Василеви, а самата Гергана Паси също е от Асеновград.

Междувременно българският посланик в Полша Иван Найденов ще връчи на полските власти молба за проверка, за състоянието на Николета, съобщи Гергана Паси пред БНТ.

Тодор Василев имал разрешение да изведе децата си от Полша
netinfo

Министърът на външните работи Ивайло Калфин изрази готовността на българското посолство в Полша чрез консулската служба да съдейства на Тодор Василев от Асеновград, ако той потърси правата си пред полски съд в спора за своите деца, съобщава БТА.

В отговор на въпрос Калфин посочи, че в деня след отвеждането на едно от двете деца в Полша по силата на решение на съда, българските власти са имали контакт с посолството на Полша в София: „Много ясно заявихме, че независимо от съдебните основания, не е този начинът да се уреди въпросът".