Температури от минус 9 до 23 градуса през ноември
Температури от минус 9 до 23 градуса през ноември / снимка: Sofia Photo Agency

Максималните температури през ноември ще бъдат между 17 и 23 градуса, минималните – между минус 4 и минус 9 градуса, а по Черноморието - около минус 2 градуса, съобщи ст.н.с. Теодосия Андреева, метеоролог в НИМХ-БАН.

По думите й средната месечна температура през ноември ще бъде близка до нормата, която за Северна България и Тракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма е между 8 и 10 градуса, а за планинските райони – от минус 4 до 1 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за планинските и южните райони – от 70 до 100 литра на квадратен метър.

Времето през ноември ще бъде променливо до слънчево, а в сутрешните часове на деня и мъгливо, съобщава БТА.

През първото десетдневие на месеца увеличение на облачността ще има главно около средата на периода, когато се очаква да вали, след което температурите ще станат сравнително по-ниски. Минималните температури ще бъдат между 3 и 7 градуса, а максималните температури през първото десетдневие ще бъдат между

17 и 22 градуса, а в най-южните райони до 23 градуса. Средната температура през първото десетдневие ще бъде между 8 и 12 градуса в равнините, а по Черноморието около 11-12 градуса.

През второто десетдневие времето ще бъде променливо, с по-значителна облачност в началото и края на периода. Тогава ще има вероятност за валежи и температурите относително ще се понижават. Средната температура за второто десетдневие ще бъде между 5 и 10 градуса за равнините, а по Черноморското крайбрежие по-високи – между 8 и 11 градуса.

През последните десет дни на месеца относително студено ще бъде в началото и края на периода. Средните температури в равнинните места в страната ще са между 3 и 6 градуса, а по Черноморието - между 6 и 8 градуса. Вероятност за възможни валежи има в края на месеца, прогнозира синоптикът.