Съветът на коалицията ще актуализира програмата си
Съветът на коалицията ще актуализира програмата си / netinfo

Премиерът Станишев отказа да коментира „активни мероприятия на отделни хора, които може да използват медиите за пощенска кутия” – така той отговори на въпрос на Дарик дали лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е поискал замени на жълти министри.

Станишев обаче не отговори на въпроса дали евентуални промени в правителството ще бъдат тема на Съвета на коалицията, който ще се проведе през почивните дни в Хисаря.

Съветът на коалицията ще заседава в разширен формат с участието на министрите, партийните и парламентарните ръководства на трите партии в управляващата коалиция. Ще бъде обсъдена актуализираната управленска програма на кабинета. Темата за експортната политика ще бъде дискутирана през първия ден, по нея ще докладват министрите Пламен Орешарски и Петър Димитров.

Изпълнителното бюро на БСП обсъди с участието на социалния министър Емилия Масларова новия национален план за заетост. 190 млн. лева отпуска държавата за подпомагане на безработни и за намиране на заетост. Програмите по план ще обхванат 74 хиляди българи. От 220 на 250 лева ще плаща занапред държавата за детегледачки от бюрата по труда, 300 лева ще бъде сумата за близнаци. По този повод министър Масларова призова столичните родители, неуспели да се включат в електронния регистър за записване в детска градина, да се възползват от програмата в подкрепа на майчинството. Има средства за изграждане на социална инфраструктура, но нека първо Столичната община да си свърши работата, препоръча социалният министър в отговор на въпрос дали държавата е готова да инвестира в строеж на детски градини.