Съдът ще заседава по делото за пожара във влака София - Кардам
Съдът ще заседава по делото за пожара във влака София - Кардам / снимка: DarikNews

Делото за пожара във влака София - Кардам ще се гледа отново в Плевенски окръжен съд на 7, 8 и 9 октомври. Съдът даде ход на делото за трагичния инцидент, при който на 28 февруари миналата година загинаха деветима пътници, още на 3 септември. Тогава, в съдебната зала се явиха и тримата обвиняеми по случая - кондукторът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев, Георги Иванов, заместник-директор на предприятие БДЖ "Пътнически превози" по експлоатация на "Спални и специални вагони" - София по време на инцидента, а също и началникът на влака Иванка Костадинова.

През септември съдът прие като основателни гражданските искове от наследниците на загиналите. Два от тях са за 500 хил. лева - единият е от майката на Даниел Вичев, Дорка Вичева, а другият - от съпруга и дъщерята на Галина Иванова. Съпругът на загиналата Елена Халачева е подал иск от него и отделно от името на трите деца на семейството за по 150 хил. лева всеки. Останалите наследници на загиналите поискаха да им бъдат изплатени по 100 хил. лева на човек заради смъртта на близките им.

Съдийският състав постанови като граждански ответник по делото да се приеме БДЖ "Пътнически превози" ЕООД, защото е самостоятелно юридическо лице, за което са работели подсъдимите.

По време на делото ще бъдат разпитани около 80 свидетели, а тримата обвиняеми не се признават за виновни.

Други новини от Плевен