Съдът се произнася по делото за влака София-Кардам във вторник
Съдът се произнася по делото за влака София-Кардам във вторник / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Искат максимални наказания за подсъдимите по делото за влака София-Кардам
28642
Искат максимални наказания за подсъдимите по делото за влака София-Кардам
  • Искат максимални наказания за подсъдимите по делото за влака София-Кардам

Налагане на наказания в максимален размер при първоначален общ режим поиска прокурор Валери Мирчев за тримата обвиняеми по делото за пожара във влака София - Кардам. На подсъдимата скамейка са Георги Иванов, заместник-директор експлоатация на "Спални и специални вагони" на предприятие "Пътнически превози", Георги Георгиев - шафнер на изгорелия кушет вагон и началник-влака Иванка Костадинова. Днес състав на Плевенски окръжен съд изслушва пренията на страните.

При доказване на вина, Георги Иванов го чака лишаване от свобода до пет години, евентуалното наказание на шафнера Георгиев и Иванка Костадинова е от 5 до 15 години затвор. И тримата са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост.

Прокурор Мирчев определи инцидента като особено тежък случай, довел до смъртта на деветима души, с висока обществена опасност. Това е и причината да поиска налагане на наказания в максимален размер. Според него доказателствата сочат категорично, че шафнерът е употребил алкохол по време на смяната си и е знаел, че има неизправни пожарогасители.

И Георги Георгиев, и Иванка Костадинова не са предприели никакви действия за събуждане на пътниците, за организиране на дейности по евакуацията им, а също и за изваждане на щифтовете, с които са били заключени вратите на кушет вагона от вътрешната страна. Те са предпочели да гасят пожара от външната страна на вагоните, за да спасят собствения си живот, без да помислят на първо място за безопасността на пътниците, каза още прокурор Мирчев. Всичко това е довело до хаос, в който са загинали деветима души, подчерта той. 

Според обвинението, зам.-директорът по експлоатация на "Спални и специални вагони" на предприятие "Пътнически превози" Георги Иванов е отговорен за това, че е издал заповедта за тройно заключване на вратите, което включва и щифт. От своя страна защитниците на обвиняемите отново уточниха, че трябва да се прави разлика между дружествата. „БДЖ Пътнически превози" ЕООД организира превоза на пътници, а БДЖ ЕАД реално извършват дейността и са две различни дружества. Защитата припомни и разминаванията между свидетелските показания по отношение на това дали е консумирал шафнерът алкохол и колко са били заключените врати. Адвокатите на обвиняемите призоваха съдът да признае поверениците им за невиновни, ако пък реши, че са виновни, то да постанови минимално наказание.

Очаква се във вторник Окръжния съд в Плевен да се произнесе с присъда по делото. Заседанието е насрочено за 14.30 ч.