Съдът пусна и последния обвиняем за палежите на коли
Съдът пусна и последния обвиняем за палежите на коли / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдът пусна и последния обвиняем за палежите на коли
48518
Съдът пусна и последния обвиняем за палежите на коли
  • Съдът пусна и последния обвиняем за палежите на коли

Прецедент в българския съд - за първи път държавен обвинител подкрепи жалба на адвокати с обяснението, че няма причини обвиняемият да остава в ареста. Софийският апелативен съд пусна срещу „подписка" и последния заподозрян за палежите на коли в столицата. Юлиан Ковачки е обвинен за случаите на опожарени автомобили в кварталите „Младост" и „Хаджи Димитър". Дори представителят на прокуратурата Юлиана Петкова подкрепи жалбата на защитниците на Ковачки, като каза, че няма основания обвиняемият да стои зад решетките.

Още след задържането на Ковачки МВР открито го обвини за палежите на коли в двата столични квартала. Стана ясно, че заподозреният се е провалил и на детектора на лъжата. Сега съдът обаче прие, че няма доказателства, които да сочат вината на Ковачки, а решението на първоинстанционния градски съд, с което той остана в ареста за празниците, е неправилно. Магистратите отбелязаха, че показанията на част от свидетелите не доказват авторство на престъплението и не са достатъчни, за да оставят Ковачки зад решетките. Съдът отчете и че резултатите от полиграфа не могат да се приемат като доказателства, още повече, че те не са отразени в протокола.

Адвокатът на Ковачки Екатерина Димитрова не скри радостта си от решението на съда: „Не бива общественият интерес да се успокоява за сметка на незаконосъобразно решение. Тоест някой да бъде жертва заради това, че трябва общественото мнение да бъде успокоено, че например извършителят на тези деяния е заловен. Благодаря на прокуратурата за професионализма. Това е достойно решение от страна на прокуратурата, което не се случва много често".

За близо два месеца в София бяха запалени над 50 автомобила. Миналата седмица съдиите пуснаха от ареста другите двама обвиняеми за палежите на коли. Радослав Стоянов беше освободен под гаранция, а Владислав Николов - Куката също се размина с най-леката мярка „подписка".

Съдът пусна и последния обвиняем за палежите на коли
netinfo