Съдът освободи задържаните за побоя над лекарски екип в столицата
Съдът освободи задържаните за побоя над лекарски екип в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът освободи задържаните за побоя над лекарски екип в столицата
64299
Съдът освободи задържаните за побоя над лекарски екип в столицата
  • Съдът освободи задържаните за побоя над лекарски екип в столицата

Съдът пусна без каквато и да е мярка за неотклонение тримата обвиняеми за побоя над екипа на Спешна помощ в столичния квартал Овча купел през нощта срещу 25 май. Съдия Стоян Мадин от Софийския районен съд каза, че делото е непълно и без доказателства, които да сочат вината на тримата обвиняеми.

Пред съда застанаха Илиян Димитров, Даниела Николова и Ленко Панов, в чийто дом в събота през нощта се вихрил купон по случай абитуриентския бал на детето му. Когато 15-годишно момиче припада след злоупотреба с алкохол на мястото е повикана линейка. Пристигналият екип e посрещнат от разгневени и пияни хора, които се нахвърлят върху доктора, медицинската сестра и шофьора на линейката.

И тримата нарочени биячи обаче пред съда отрекоха да имат нещо общо с боя и казаха, че побойниците са други. Съдът прецени, че няма доказателства да се направи обосновано предположение за авторство на престъплението. В разпознаването на виновниците е участвал само шофьорът на линейката, който първоначално бил каза, че не знае кой от тълпата му е нанасял удари, но часове по-късно преценил, че може да разпознае биячите.

Първоначално от четирите лица за разпознаване, пострадалият посочва Илиян Димитров, а малко след това е направено и второ разпознаване, на което е посочен и Ленко Панов.

Съдът обаче подчерта, че и в двете разпознавания са участвали едни и същи лица като само Панов и Димитров са били различните. Отделно от това нито докторът Красимир Йорданов, нито медицинската сестра са присъствали на двете разпознавания. Съдия Мадин обясни, че пропуските по делото са причината да пусне обвиняемите без да им наложи мярка за неотклонение.

Ленко Панов от своя страна показа пред журналистите след от бой по гърба си.

Решението на съда може да бъде протестирано пред Софийския градски съд.