Съдът остави Алексей Петров в ареста, другите напускат следствието
Съдът остави Алексей Петров в ареста, другите напускат следствието / cнимкa: Sofia Photo Agency
Съдът остави Алексей Петров в ареста, пусна трима срещу "подписка"
26210
Съдът остави Алексей Петров в ареста, пусна трима срещу "подписка"
  • Съдът остави Алексей Петров в ареста, пусна трима срещу "подписка"

Софийският апелативен съд остави в ареста сочения за лидер на групата на Октоподите и бивш агент от ДАНС Алексей Петров. Петима от останалите обвиняеми за участие в групата, които бяха задържани при полицейската акция „Октопод" на 10 февруари, получиха по-леки мерки за неотклонение от второинстанционния съд.

Братята Пламен и Йордан Стоянови, по-известни като Дамбовците, както и Момчил Кръстев напускат ареста срещу подписка. За тях апелативните съдии счетоха, че нямало достатъчно доказателства за съпричастност към инкриминираната престъпна дейност. От следствието ще могат да си тръгнат и Николай Велков и спрягания за тартор на групата на „Наглите" Антон Петров-Хамстера. На тях съдът определи парична гаранция в размер на 20 000 лева. Задържане под стража е мярката на седмия обвиняем Марчело Джотолов.

Миналата седмица първоинстанционният градски съд остави в ареста соченият за лидер на групата и бивш сътрудник на ДАНС Алексей Петров-Трактора, както и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности. Тогава съдът счете, че показанията на анонимни свидетели са достатъчно основание "Октоподът" да остане в ареста.

Алексей Петров отрече обвиненията срещу него и коментира пред съда, че акцията е политическа репресия от страна на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Градският прокурор Николай Кокинов обяви, че по случая има 10 нови свидетели, които са дали показания срещу цялата група.

Софийският апелативен съд заседава по мярката за неотклонение на задържаните при полицейската акция "Октопод" от 10.00 ч. тази сутрин. При акцията на 10 февруари бяха задържани общо 13 лица, сред които и Алексей Петров. Обвинението поиска постоянното задържане на седем от тях.