Стотици изпратиха Александър Божков
Стотици изпратиха Александър Божков / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Стотици се простиха с Александър Божков. Поклонението беше извършено в църквата „Света София". Божков почина след продължително боледуване от рак на 58-годишна възраст. Вицепремиерът в периода 1997-1999 г. беше познат още и като водещ на авторското предаване „Музика за душата" по Дарик радио.

Александър Божков не е криел болестта, която бавно го е топила. Приятелите го наричаха накратко Ал Бож. Те го определиха с различни думи - строител на модерна България, чувствителен и сериозен с уникален характер.

Ето какво каза за него бившият кмет на София Стефан Софиянски: „Изключително положителен човек, много умен, много добър. Той свърши толкова за България, колкото малцина изобщо могат да преценят, да не говорим, че могат да кажат, че са свършили. Последният ми спомен от него е, когато ми съобщи, че е болен. Съобщи го на висок глас, в един магазин се срещнахме и го каза така, като че ли нищо не се е случило. Просто не можех да повярвам, аз и сега не мога да повярвам, че сме го загубили".

Стотици изпратиха Александър Божков
netinfo

Един от най-близките приятели на Божков - Иван Стамболов, разказа за дългото приятелство между двамата: „Той беше един от най-добрите ми приятели, всичко най-хубаво, което може да има между приятели. Много малко сме говорили за работа, повечето време играехме тенис, пътувахме много, чудесни моменти имахме заедно. Много добър приятел загубих".

Бившият президентът Петър Стоянов изтъкна една от най-важните черти на Александър Божков: „Без да бъде обезателно център на вниманието и без излишни хвалебствия, Божков винаги караше хората да го забелязват. Това, което направи Александър Божков през живота си, според мен се оценява тепърва, той не беше човек, който вдигаше шум около себе си и нямаше умението да приписва заслугите за успехите на себе си. Точно обратното - Сашо обра негативите на онова, което направи. Дано отиде на място, където ще има по-малко злоба, по-малко завист, и повече истински приятели".

Стотици изпратиха Александър Божков
netinfo