Стартира новата система за теоретичните изпити на кандидат-шофьорите
Стартира новата система за теоретичните изпити на кандидат-шофьорите / снимка: МТИТС

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес даде официален старт на новата система за провеждане на теоретични изпити на кандидат-шофьори.

Московски подчерта, че новият начин за провеждане на изпити е стъпка за подобряване на безопасността по пътищата и в борбата с корупционните практики. По думите му системата ограничава субективния фактор и възможността за манипулиране на резултатите. Това е вторият етап на процеса след като през миналата година бяха монтирани камери в помещенията, където се провеждат теоретичните изпити и бяха осигурени мобилни камери за контрол на практическите изпити, каза още министър Московски.

Стартира новата система за теоретичните изпити на кандидатшофьорите
netinfo

От проверката на изпитните тестове ще се извършва на компютър с интернет, скенер и баркод четец, а не по шаблон както бе досега. Всеки тест е запечатан в индивидуален плик с холограмни стикери, които се разрушават при отваряне. Всяка листовка ще бъде с различна комбинация от въпроси. Въпросите в изпитните тестове са намалени от 60 на 45, като се въвеждат повече от един верен отговор. Към всеки въпрос ще има легенда с информация колко са верните отговори. Решените листовки веднага се проверяват от мобилното изпитно устройство, което ги регистрира в системата. Кандидатите могат да се запознаят с резултатите веднага и имат възможност да ги видят на интернет сайта https://avtoizpit.com, като въведат номера от предоставения им ваучер. Автомобилна администрация дава възможност на всеки да види решения от него тест на място в изпитния център.

Вижте видео презентация на системата и провеждане на изпит с мобилно изпитно устройство:

Вижте видео презентация на процедурата за провеждане на теоретичен изпит за шофьорска книжка: