Станишев: Всеки да получава заплата според усилията
Станишев: Всеки да получава заплата според усилията / снимка: BGNES

Всеки трябва да получава заплата, която да съответства на полаганите от него усилия. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на държавното си в посещение в Индия по повод готвените от учителите стачки.

Правителството се стреми да поощри тези учители, които влагат максимални усилия за образованието и възпитанието на децата, заяви премиерът.

Според него кабинетът е задал ясни параметри за учителското съсловие през следващите две години за нивото на тяхното заплащане, което ще се изравни и дори надхвърли средното за ЕС като съотношение в произведения брутен вътрешен продукт на глава от населението.

Станишев призова учителите, когато дават примери със заплатите на германските им колеги, да споменат и данъците, които плащат те. Ако направим налозите като в Германия и скандинавските страни, ще има достатъчно средства в държавата, за да се решават всички проблеми, коментира Станишев.

Той допълни, че трябва да се избира между това да падат данъците и държавата да прави това, което е възможно с наличните пари, или да се повишат налозите, така че да се преразпределят повече средства.

На въпрос на Дарик дали в рамките на управляващата коалиция ще обсъдят предложението за данък образование, премиерът отговори, че министърът на икономиката Петър Димитров е дал просто един пример, че когато трябва да се дадат пари на някого, те трябва да се вземат от друг. Преди ден Димитров коментира пред Дарик, че се надява да не се стигне до конкретна дискусия за въвеждането на образователния налог.

Правителството е подготвило по-конкретен механизъм за това как по-активно да ангажира общественото мнение в коя сфера първо да се увеличат заплатите, а другите да изчакат, съобщи министър-председателят. Според него когато учителите искат по-високи заплати, трябва да се чуе мнението на лекарите, и обратно.