Станишев поиска правителството да подаде оставка
Станишев поиска правителството да подаде оставка / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Станишев поиска правителството да подаде оставка
37287
Станишев поиска правителството да подаде оставка
  • Станишев поиска правителството да подаде оставка

Правителството да подаде оставка и да се проведат извънредни избори. За това настоя в пленарната зала лидерът на БСП Сергей Станишев по време на обсъждането на вота на доверие на кабинета „Борисов".

По думите му целта на вота е да се осигури комфорт на правителството до предстоящите президентски и местни избори. Според Станишев премиерът с този ход застава зад всичко, което се случи в страната през последните 18 месеца.

„Господин министър-председател, не си правете илюзия, че с този вот можете да захлупите недоволството от вашата политика и да възстановите доверието на хората. В момента слагате похлупак на врящо гърне, което рано или късно ще гръмне, защото вашето правителство подклажда огъня под него всеки ден, но не можете дълго да заблуждавате и да лъжете всички. Има, разбира се, и друг изход от тази ситуация - от улицата, но не го пожелавам нито на вас, още по-малко на страната", каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП.

Както от БСП, така и от ДПС заявиха, че няма да подкрепят поискания от правителството вот.

Станишев поиска правителството да подаде оставка
netinfo

Според Лютви Местан от ДПС вотът има политическа логика, но няма да го подкрепят. Той предупреди, че ако само „Атака" подкрепи мнозинството, това може да доведе до зависимост на ГЕРБ.

„Много по-интересен е въпросът кога се иска този вот на доверие. Няма съмнение, че това неслучайно следва скандалите, които изправят властта пред морален казус. Защото вие с присъщия ви усет вече сте наясно, че има необходимост от превенция на риска усещането за морална криза да не се трансформира в криза на доверието на български граждани, оттам в политическа, парламентарна и управленска криза. Няма как да не ви припомня съдбата и на други партии, които са изгрявали ярко, оглавявали са властта и са се изправили пред въпроса не дали биха оцелели във властта, а дали биха останали трайно в българската политика", заяви Лютви Местан в парламента.