Софийският градски съд осъди на затвор бившия съдия Атанас Вълков
Софийският градски съд осъди на затвор бившия съдия Атанас Вълков / снимка: БГНЕС
Софийският градски съд осъди на затвор бившия съдия Атанас Вълков
67983
Софийският градски съд осъди на затвор бившия съдия Атанас Вълков
  • Софийският градски съд осъди на затвор бившия съдия Атанас Вълков

Бившият шеф на Бургаския административен съд Атанас Вълков беше осъден на 3 години и половина затвор. Софийският градски съд го намери за виновен по две от трите повдигнати срещу него обвинения - за документна измама и престъпление по служба. Вълков съставил схема за продажба на земя, като чрез фалшиви документи се опитал да продаде земя. За да направи така, че документите да изглеждат стари и автентични Вълков използвал стара пишеща машина и ги поливал със зелен чай.

На Вълков първоначално бяха определени 2 години и 9 месеца затвор, но съдът реши, че той е опозорил съдебната система с действията си и поради тази причина му завиши присъдата с още 9 месеца. Ексмагистратът беше оневинен по третото обвинение срещу него - за пране на пари.

Атанас Вълков беше задържан при опит да продаде парцел край Несебър за над 2 млн. евро чрез фалшиви документи. Шефът на бургаския административен съд фалшифицирал молба от името на чичо си, а отделно от това бил изготвил и пълномощни от името на останалите наследници. При търсенето на купувач обаче Вълков попада на агент под прикритие.

Магистратите приеха, че съдията е виновен за изготвянето на три лъжливи документа и го оправда за използването на 10 други. Адвокатът на подсъдимия Ивет Анадолска каза, че доказателства за ползване на документите няма.

„Съдът прие много голяма част от нашите аргументи и се надяваме, че другата инстанция ще приеме останалите. Съдът прие, че за самото съставяне, той не може да отговаря. Дали е знаел, дали е ползвал друго лице като оръдие, т.е. е бил посредствен извършител, дали е било съучастник - няма никакви данни. Затова съдът не осъди за ползването”, обясни адвокатът.

Вълков беше задържан заедно с майка си през 2011 г., след като се оказа, че е наблюдаван повече от месец. Миналата седмица прокуратурата поиска 6 години затвор за него. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.