Социалните институции са си свършили работата по случая „Асеновград
Социалните институции са си свършили работата по случая „Асеновград / netinfo
Социалните институции са си свършили работата по случая „Асеновград"
20072
Социалните институции са си свършили работата по случая „Асеновград"
  • Социалните институции са си свършили работата по случая „Асеновград"

Не може да се търси вината на институциите, когато родителите демонстрират пред децата си насилие във взаимоотношенията. Така заместник-министърът на социалната политика Светлана Дянкова коментира случая в Асеновград, при който полякинята Барбара Василева отведе едното от двете си деца от баща им Тодор Василев с помощта на полиция и съдия-изпълнител.

Служителите на отдел „Закрила на детето" си свършиха работата и доказаха, че няма пукнатини в системата на детската закрила, заяви пред Дарик заместник-министър Дянкова.
 
Светлана Дянкова:
„Ако двама родители го допускат - да затормозяват и да травмират децата си през техните взаимоотношения, това смятам е по-скоро отговорност на родителите, отколкото отговорност на институциите. Аз съм изненадана как е възможно двамата родители, които претендират за това да бъдат децата при тях, с такава лекота да се бият пред децата си. Те се обиждаха, те правеха скандал пред децата си, замесиха и останали хора. Те са две воюващи страни и битката за тези деца всъщност трябва да е по друг начин поставена".
 
Според Светлана Дянкова адекватното разрешаване на спора между родителите започва с бракоразводно дело.