Социалните допуснали пропуски по случая с децата от Асеновград
Социалните допуснали пропуски по случая с децата от Асеновград / cнимкa: DarikNews
Социалните допуснали пропуски по случая с децата от Асеновград
20146
Социалните допуснали пропуски по случая с децата от Асеновград
  • Социалните допуснали пропуски по случая с децата от Асеновград

Отделът за закрила на детето в дирекция „Социално подпомагане" в Асеновград е допуснал пропуски в своята работа като не е създал предпоставки за гарантирането на правото на закрила от насилие на отведеното дете. Това сочат данните от проверката на Държавната агенция за закрила на детето по скандалния случай с отнемането на двете деца от Асеновград - Павел и Николета, от баща им.
 
На 28 май майката - полякинята Барбара Василев, се опита да вземе децата си от баща им. При насилственото отвеждане се стигна до побой и по-малкото дете - Павел, избяга. Сестричката му Николета вече е в Полша.
 
Според проверката, назначена от председателя на Държавната агенцията за закрила на детето (ДАЗД) Ширин Местан, в  работата по случая с двете деца не е отчетена необходимостта да бъде спешно прегледан плана за действие предвид възникналите нови обстоятелства, а именно, че трябва да се изпълни съдебното решение и децата трябва да бъдат предадени на майката. Заради преместването на децата в друга среда, загубата на контакт с близки, роднини и приятели, се е налагало оказване на специализирана подкрепа и помощ на Павел и Николета.

Проверката установила още, че социалните работници от Дирекция „Социално подпомагане" в Асеновград не са изчерпали възможностите за осигуряването на подходящи условия, при които децата да бъдат изведени от семейната им среда - като например осигуряване на психолог, който да им окаже подкрепа, както преди периода на изпълнението на съдебното решение, така и при самото им предаване на майката.

Според комисията, не е била достатъчна и целенасочена работата на социалните работници с родителя и близкото семейство, която да предотврати назряващата конфликтна ситуация, за да се избегне травмирането на психиката на децата.

Социалните допуснали пропуски по случая с децата от Асеновград
netinfo

 
Докладът е предоставен на изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Гергана Дрянска, в чиято компетентност е евентуалното налагането на санкции на социални работници от Асеновград.
 
Освен извършената проверка ДАЗД се е обърнала за съдействие и към българския посланик в Полша за установяване на контакт и предоставяне на информация от местните социални служби за положението и състоянието на Николета Василев. Информацията вече е предоставена на агенцията и е предадена на Агенцията за социално подпомагане.

Агенцията за закрила на детето се е обърнала към Окръжна прокуратура - Пловдив за издирване на останалия в България Павел, с оглед предприемане мерки за закрила.