Собственикът на взривения цех: Имало е външна намеса
Собственикът на взривения цех: Имало е външна намеса / снимка: БГНЕС, архив

Дори да става въпрос за човешка грешка, не е възможно една човешка грешка да инициира по този начин всичкото взривно вещество, което се е намирало в този цех. За мен, за да се случи такава експлозия трябва да има външна намеса.

Това твърди пред Нова телевизия собственикът на завода убиец в с. Горни Лом Валери Митков.

Неговата версия, е, че е имало няколко междинни детонатори, за да се получи толкова силен взрив, който да отнесе цеха за утилизация.

Експертът Валентин Радев обаче опроверга версията на Митков като заяви, че е доказано, че в цеха е имало неправомерни количества мини. Става дума за 800 000 мини.

Прокуратурата заявиха, че няма никакви данни, че има умишлен палеж, напомни Радев. Той посочи, че се вижда, че има и натрупано взривно вещество, което се е вадило от мините. Възможно е взривът на една мина да се пренесе и да взриви другите взривни вещества, коментира експертът.

На 1 октомври около 17.00 ч. се взриви цех на завод „Миджур”, собственост на фирма „Видекс” в Горни Лом. Загинаха 15 българи - 13 мъже и две жени, сред тях и съпруг и съпруга, които оставят 5-годишно дете сираче. На мястото на фабриката не остана нищо. Отломки от по 150-200 кг са се разхвърчали на около 300-400 метра от мястото на взрива. Пострадаха три жени, които са били на портала, намиращ се на 400 м от взривения цех.

От прокуратурата официално обявиха, че работят по две версии за трагедията в Горни Лом - неправилна утилизация или експлозия в машината за мелене на взривни вещества.

Източник: Novanews.bg