Случаят с Николета и Павел - ясен от юридическа гледна точка
Случаят с Николета и Павел - ясен от юридическа гледна точка / Sofia Photo Agency
Случаят с Николета и Павел - ясен от юридическа гледна точка
21856
Случаят с Николета и Павел - ясен от юридическа гледна точка
  • Случаят с Николета и Павел - ясен от юридическа гледна точка

Случаят с върнатите на майка им в Полша деца от Асеновград е ясен от юридическа гледна точка, съобщи министърът на правосъдието Маргарита Попова. Децата Николета и Павел бяха върнати поотделно при майка им в Полша след като съдебен изпълнител, след издаден изпълнителен лист и със съдействието на полицията, ги взе от българския им баща и ги върна в родината на майка им. Случаят предизвика протести пред посолството на Полша в София, но решението е на Софийския градски съд, след това е потвърдено и от Апелативния съд. България е действала според Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, обясни министърът на правосъдието Маргарита Попова.

България е подписала Хагската конвенция и е длъжна да я изпълни, а тя предвижда децата да бъдат върнати в страната, която е обичайното им последно местопребиваване, каза министър Попова и добави, че тук не става въпрос нито за гражданство, нито за родителски права. Попова каза, че съдът е преценил, че има нарушение на конвенцията и тя трябва да бъде изпълнена: „Емоционалните реакции, които аз отчитам и много уважавам, на много наши сънародници, че се отделят децата от техни баща, че изпращаме деца в друга държава, са в погрешен контекст. Правната рамка е важна. Българската държава имаше два избора - да изпълни влязло в сила решение на български съд, като поеме риска да понесе и негативите или Министерството на правосъдието и всички български органи, които имат ангажимент по изпълнение на това решение, да се скрият зад емоцията и да погазят закона без мотиви. Аз и моят екип избрахме първия подход - изпълнение на съдебното решение и гаранция в Република България на върховенство на закона".

Случаят с децата от Асеновград съвсем не е единичен. Миналата година България е била молена 15 пъти за връщане на деца по подобни дела, а София е изпращала 28 молби с такъв характер. От началото на годината по тази процедура в България са били върнати от Франция, Австрия и САЩ пет деца. Заместник-председателят на Агенцията за закрила на детето Христо Монов обясни, че се е срещал неофициално с бащата на децата и е останал с впечатлението, че родителят е имал намерението да скрие Павел от съдебния изпълнител: „На всички срещи, например в началото на юни, на които той присъстваше в отдела за закрила на детето, той се съгласяваше на всякакви мерки за закрила и когато се назначаваха такива срещи, той не отиде на нито една".

Министърът на правосъдието Маргарита Попова призова този случай да се разглежда обективно от обществото.