Районната прокуратура в Монтана се самосезира по публикации и репортажи в медиите и разпореди на полицията да направи проверка за престъпления срещу политическите права на гражданите, извършени по време на броенето на гласовете в монтанското село Габровница, съобщиха от Съдебната палата в града.

На теб една, на мен една: Записите от броенето разкриха нов скандал за изборни нарушения

Проверката трябва да изясни дали наистина има преправяне на резултати от изборите от длъжностно лице по време на преброяването на бюлетините. Данни за такова нарушение има в разпространен в социалните мрежи видеозапис от преброяването на бюлетините в секционна избирателна комисия в село Габровница, на който се чуват разговори „Тази на кого да я пиша“ и се изреждат номера на кандидати. 

При проверката трябва да се установи кой е председателят, кои са членовете на съответната избирателна секция и кои хора са присъствали в секцията по време на записа. От тях трябва да се снемат подробни обяснения. Самият запис също трябва да бъде намерен и приложен като доказателство. Полицията ще трябва да изиска от Общинската избирателна комисия в Монтана информация за постъпили сигнали за нарушения в изборния ден 29 октомври.  
Цветомир Цветков/БТА