Константин Каменаров
Константин Каменаров / БГНЕС, архив
Софийският градски съд ще проверява болничния на Константин Каменаров. Вчера за пореден път съдебното заседание срещу генералния директор на БНТ бе отложено, след като адвокатът му представи болничен лист, според който Каменаров страда от остра инфекция на дихателните пътища. Същата вечер обаче Каменаров се появи в репортаж на подопечната му БНТ от Брюксел, където се оказа, че участва в медийна конференция. Той е подсъдим на втора инстанция за шофиране в нетрезво състояние. Ако условната присъда, наложена му от първата инстанция, бъде потвърдена, Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си на генерален директор на националната телевизия и ще трябва да го освободи.

Нови експертизи и разпити по делото срещу Константин Каменаров
 
Константин Каменаров е хванат да шофира с 1,6 промила алкохол в кръвта в нощта на 23 юни 2016 г. Обяснението му за високото ниво на алкохол в кръвта му е, че същата вечер пил от билката „златен корен”, която се разтваряла в спиртен разтвор. На първа инстанция обаче Софийският районен съд го призна за виновен и му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за година и половина. В случай че втората инстанция също потвърди присъдата, тя ще е окончателна. Така Каменаров ще изпадне в несъвместимост с поста си на генерален директор на БНТ, тъй като по закон членовете на управата на националната телевизия не могат да са осъдени с „лишаване от свобода” за умишлени престъпления от общ характер.

Делото срещу Константин Каменаров тръгна в негово отсъствие
 
В последната година обаче Каменаров многократно отлага делото – първо заради ангажименти около конкурса „Евровизия”, после заради поредица от внезапни здравословни проблеми. В крайна сметка след поредното му неявяване през ноември съдът му наложи 1000 лева глоба, тъй като според съдебния състав поведението на Каменаров вече граничи със злоупотреба с право. Тогава съдът постанови, че при следващо неявяване, дори да е по уважителни причини, ще бъде взето решение по същество в отсъствието на обвиняемия.

Съдът глоби Константин Каменаров след поредното му неявяване в съдебна зала
 
Каменаров се яви на следващото заседание през януари и поиска разпит на лекарката от болница „Св. Анна”, която му взела алкохолната проба. Въпросната жена се яви вчера в съдебна зала, за разлика от Каменаров, който отново представи болничен лист за остра инфекция на дихателните пътища едва час преди началото на заседанието.
 
Същевременно генералният директор на БНТ настоява да присъства лично, което доведе до поредно отлагане на заседанието.
 
Същата вечер, обаче, подопечната му БНТ излъчи репортаж с него от Брюксел, където Каменаров гостувал на конференция, посветена на предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция.
 
Днес от Софийския градски съд обявиха, че е разпоредена проверка на представения от Каменаров болничен. Все още не е ясно колко време ще отнеме проверката.