След два дни дебати депутатите приеха правилника за организацията и дейността на 47-ото Народно събрание. Последните две гласувания бяха на ръба на кворума и в тях участваха съответно 121 и 122-ма народни представители.

Парламентът ще има 24 постоянни комисии вместо досегашните 22. Депутатите приеха да има две нови комисии - по туризъм и по превенция и противодействие на корупцията.

Четирима депутати от „Продължаваме промяната“ подадоха оставки

Направиха и промени в наименованията на някои от комисиите. От Комисията по енергетиката и климата да отпадна думата "климат", а от Комисията за дигитализация, електронно управление и информационни технологии - "дигитализация".

Председателят и заместник-председателите на НС да могат да участват в ръководството на постоянни комисии, прие още парламентът. Досега те не можеха да заемат такива позиции.

Избраха нов ден за блиц и редовен парламентарен контрол

При определяне състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, реши още парламентът. От опозицията искаха те да се съставят на паритетен принцип.

Парламентарната комисия по превенцията и противодействието на корупцията ще има право да изслушва и да обсъжда с главния прокурор и с главния инспектор към Инспектората на ВСС. Тя ще анализира и оценява дейността на органите, осъществяващи държавната политика за борба с корупцията, след което ще изготвя обобщени доклади. На всяко тримесечие комисията ще може да изисква доклад от КПКОНПИ и да задължава председателя и членовете й да се явят на изслушване.

След дебати депутатите приеха общественото обсъждане на законопроект да бъде заедно с първото му четене в ресорната комисия.

Министрите ще могат да отлагат въпроси от парламентарния контрол при неотложни случаи

Народното събрание запази досегашното правило - когато при второто гласуване няма направени писмени предложения или направено възражение, текстовете да не се четат в пленарната зала.

При второто гласуване се обсъждат само предложения на народни представители, постъпили по съответния ред, както и предложения на водещата комисия, включени в доклада й, прие НС. Допустими са и редакционни или правно-технически поправки. Предложенията, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект, не се обсъждат и гласуват по решение на Народното събрание, прие пленарната зала.

Всеки първи петък от месеца ще бъде за блицконтрол и редовен парламентарен контрол. Блицконтролът на министър-председателя и вицепремиерите вече ще бъде в първия петък на месеца от 9.00 часа, решиха депутатите. Досега той беше всеки първи четвъртък от месеца от 12.00 часа.

Депутатите заложиха старо правило в новия си правилник

В първите до два часа от заседанието в първия петък на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание, записаха депутатите по предложение на "Продължаваме Промяната".

Редовният парламентарен контрол остава всеки петък от 11.00 часа. Възстановява се възможността за отлагане на въпроси от министри, но само при обективни причини.

 В петъчния ден: Проблеми с кворума и в новото Народно събрание

Министър-председателят, вицепремиерите или министрите ще могат да отложат устен или писмен отговор на въпрос или питане от парламентарния контрол само поради болест, командировка извън страната или при неотложни случаи, записаха депутатите в правилника.

Възнагражденията на депутатите ще се изплащат по банков път, реши парламентът по предложение на Андрей Гюров /"Продължаваме Промяната"/. Досега в правилника не беше изрично уточнено.

Остана да действа разпоредбата от стария правилник, според която допълнителните разходи на депутатите за сътрудници, консултации, експертизи, помещения се превеждат на народните представители по банков път след решение на парламентарните групи.
БТА