Скандалите с подслушвания няма да спрат, смята Бойко Рашков
Скандалите с подслушвания няма да спрат, смята Бойко Рашков / снимка: БГНЕС, архив
Скандалите с подслушвания няма да спрат, смята Бойко Рашков
69577
Скандалите с подслушвания няма да спрат, смята Бойко Рашков
  • Скандалите с подслушвания няма да спрат, смята Бойко Рашков

Не може да очакваме спиране на скандалите с подслушванията. Това заяви в „Седмицата” на Дарик председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков. По думите му новосформираната институция ще има реални резултати от работата си до два-три месеца.

„Пълно излизане не можем да се надяваме да има, защото все някога ще се намери повод или подходящ човек, който ще извърши нарушение на закона. Така че 100-процентова гаранция, че ние ще се справим със злоупотребите в тази среда, не може да се даде. Такива гаранции не дават и другите институции, в областта, в която те работят”, поясни той.

„Доколкото разбрах от медиите всички тези сигнали, които са отправени към прокуратурата, ще касаят единствено тази институция. Тя в компетентна да провери и, ако има основание, да образува наказателно дело, ще го образува и ще се разпореди провеждането на разследване”, каза още Рашков.

„След като един сигнал се отправи към прокуратурата, друг орган не може да поеме ангажимент за извършването на такива паралелни проверки, защото прокуратурата ще трябва да провери първо има или няма извършено престъпление”, обясни той.

Бюрото няма право да се произнася по скандала с подслушването на разговора между Бойко Борисов и Георги Първанов, тъй като той вече е в полето на действие на прокуратурата.

„Нашето бюро не е орган за разследване, то е орган за контрол и съхранение на СРС-та. Трябва да има такова бюро, защото според практиката на Европейския съд за правата на човека, трябва да се създаде независим орган, който да наблюдава и контролира тази дейност”, разясни началникът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Рашков уточни, че проверката на СРС означава всички аспекти на тази дейност. Както и техниката, която се използва, в смисъл дали техниката, която се използва е в действие в резултат на даденото решение на съдията, дали всичко е в сроковете по закон.

Той говори още и за отменения текст от Наказателния кодекс, свързан с филмирането на длъжностни лица. Неговата позиция е, че не е трябвало този текст да отпадне. Става дума за чл. 146 в неговите три алинеи, който инкриминираше филмирането на укорими деяния на висшестоящи личности. „Тук не става дума за записи, а за уронване престижа на личността”, посочи Рашков и допълни: „Рационалното в този текст вместо да се изведе на преден план, като че ли отиде в коша, продължи началникът на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства”.