Синята коалиция неутрални за вота, Борисов не поискал партньорска ръка
Синята коалиция неутрални за вота, Борисов не поискал партньорска ръка / Sofia Photo Agency
Синята коалиция неутрални за вота, Борисов не поискал партньорска ръка
37290
Синята коалиция неутрални за вота, Борисов не поискал партньорска ръка
Иван Костов
  • Синята коалиция неутрални за вота, Борисов не поискал партньорска ръка
  • Иван Костов

Заради това, че премиерът Бойко Борисов не се съобрази с петте условия за подкрепа, "Синята коалиция" ще се въздържи при гласуването на вота на доверие, поискан от правителството. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на синята група Мартин Димитров.

В сряда СДС и ДСБ поискаха проектът „Белене" да бъде спрян, сътрудниците на Държавна сигурност, назначение в управлението, да бъдат отстранени и да се въведе фискален борд.

Малко преди да бъде обявена позицията на Синята коалиция, Мартин Димитров и Иван Костов се срещнаха в сградата на парламента с премиера Борисов.

„Това е типично за БСП - масовото следене, Държавна сигурност, масово подслушване - това е БСП. Това не е вашият мач и не можем да разберем защо следвате техните практики. Само че като убедени демократи,колеги, не очаквайте да получите нашата подкрепа за тези неща. Днес депутатите от „Синята коалиция" ще гласуват „въздържали се", това е нашето решение, защото това е нашата оценка за тази година и половина. При всяко добро решение, всяка добра политика оттук нататък, за всяка битка с мафията можете да получите нашата принципна подкрепа, така изглеждат нещата. За всяка добра идея ние ще бъдем тук, ще бъдем партньор, независимо, че за тази година и половина ГЕРБ се държаха като хора, които нямат нужда от партньори през цялото време, те не подадоха ръка нито веднъж", каза Мартин Димитров.

След изказването си Мартин Димитров представи на управляващите проект за обществен договор, който гласи да не се издигат хора, свързани с Държавна сигурност на изборни длъжности, за президент, кметове и общински съветници.

Синята коалиция не може да даде подкрепата си за правителството заради свършеното от него досега, това заяви лидерът на ДСБ и съпредседателел на обединението Иван Костов, обосновавайки решението на десните да гласуват „въздържал се" при вота на доверие на кабинета „Борисов". От парламентарната трибуна Костов каза, че това гласуване дава възможност на сините да върнат доверието си в правителството всеки път, когато започне политиката, която очакват от него.

Това правителство е много по-добро от управлението на тройната коалиция, заяви Костов. Вотът на доверие не е в състояние да реши проблема със СРС-тата, добави той.

„Силна и категорична подкрепа даваме на ГЕРБ, за да се справи с този престъпен конгломерат, от който страда страната, конгломерат, в който има забъркана организирана престъпност, бивша Държавна сигурност. Имат пълната подкрепа и точно заради това ние не можем да не виждаме, че е отнета инициативата. Това, което е битката на PR-ите, така ако можем да кажем, защото ако правителството е един голям PR, отсреща има друг PR и другият PR насити публичното пространство със СРС-та и всички четат СРС-тата и се занимават с тях. Можем ли ние да сме спокойни от това нещо и да кажем заради това, че ви отнеха инициативата, ние променяме отношението си от въздържали се и сега ще ви подкрепим. Това означава друго, че вот „въздържали се" ни дава възможност да върнем доверието си в правителството всеки път, когато започне политиката, която ние очакваме от него. Не обещания, които да не бъдат изпълнение, а тръгнете ли в тази посока, сигурно е, че ние ще споделим отговорността, ще ви подкрепим, ще застанем зад вас, ще ви браним. Ние можем да ви браним, за разлика от много хора, които могат само да аплодират и не могат да го сторят, ние можем тези неща да направим. Можем да се справим с атаки и прочее, но ние трябва да ви видим как вие тръгвате в тази посока. Тръгнали ли сте? Тръгнете и ще ви подкрепим", категоричен бе Костов.

От своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова парламента за подкрепа към кабинета "Борисов", тъй като това показва национално отговорно поведение заради липсата на алтернатива на сегашното управление. Само политически инат може да е в основата на гласуването "против" вота на доверие, каза Сидеров. Той се обърна към "Синята коалиция" да спазят обещанието си за подкрепа на правителството в началото на мандата му. Правителството поиска бързо, но навременно този вот, защото бяхме затънали в плетеница от интриги.

Според Сидеров в дебата опозицията не е излязла със своите идеи и ясни аргументи, не е изразила и позиция против политиките, които са представили министрите. Вотът на доверие, който ще гласуваме успешно, ще сложи край на смесването на мафиотщината, нечистите удари и политическото говорене, смята Волен Сидеров. Той допълни, че групата му ще гласува "за" вота на доверие, тъй като "Атака" иска да изпълни

ангажиментите си към избирателите си. Сидеров заяви, че с подкрепата си на кабинета "Атака" не извива ръцете на никого.