Сините подготвят промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите
Сините подготвят промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите / снимка: БГНЕС
Сините ще предложат промени в Закона за митингите
25559
Сините ще предложат промени в Закона за митингите
  • Сините ще предложат промени в Закона за митингите

До 10 метра да е обозначената зона около сградите на Народното събрание, президентството и Министерски съвет, където няма да може да се протестира. Такива промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите ще внесат от Синята коалиция след три месеца, когато ще могат да се правят нови изменения в закона. Последните поправки, които парламентът гласува окончателно миналата седмица, предвиждат митинги и манифестации да не могат да се организират в обозначената зона, но не се уточнява коя точно е тя. Срещу тези промени се обявиха редица неправителствени организации.

"Какво означава тази обозначена зона? Ако става въпрос за 8-10 метра, за нас не е проблем. До всяка институция трябва да има достъп. Но ако някой си представя, че тази обозначена зона може да бъде 100-200 метра или 2 км е тежък проблем. Притеснява ни възможността по лично усмотрение да се вземат решения, които да превърнат тази зона в цяла София", каза лидерът на СДС Мартин Димитров.

"Не трябва да има никаква обозначена зона. Трябва да изхождаме от това какво е съдържанието на това право, правото на мирно събрание. Това право е гарантирано от Конституцията и в Европейската конвенция за правата на човека. Според Конвенцията то може да бъде ограничавано по няколко основания - заради националната или обществената сигурност, предотвратяване на безредици или престъпления, защита на здравето и морала, правите или свободата на другите. Когато обозначаваме такава зона, тя трябва да бъде съобразена с възможността за тези ограничения, която зависи от това колко души ще се съберат. Ако се съберат петима души пред Народното събрание, защо е нужно да има каквато и да било зона", коментира Красимир Кънев от Хелзинския комитет.