/ БГНЕС, архив
Управляващата коалиция ще работи за стабилността на правителството
100724
Управляващата коалиция ще работи за стабилността на правителството
  • Управляващата коалиция ще работи за стабилността на правителството
Партиите от управляващата коалиция се разбраха на среща в Министерския съвет да работят за стабилността на правителството и за осъществяването на кворум в Народното събрание. Това съобщиха пред журналисти след разговорите Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на партия "Атака" Волен Сидеров.

Проблем с кворума и присъствието в пленарната зала няма да има, обещаха ГЕРБ и Обединените патриоти. Управляващите не видяха проблем в бойкота на социалистите, които решиха да не влизат в парламента заради приетите миналата седмица промени в Изборния кодекс.

Ще покажем, че парламентаризмът няма алтернатива, да отсъстваш от парламента не е решение. Това заяви Волен Сидеров, лидер на „Атака”, след Коалиционния съвет в Министерски съвет.

ГЕРБ връща преференциалния вот и ще има нова ЦИК

По-правилното и по-доброто е да приемаме законите, да придвижваме темите, които хората очакват от нас. Може би това ще стане сега по-делово и по-спретнато в отсъствието на БСП, добави Сидеров. Ще изпълним управленския мандат, категоричен беше той.
 
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че БСП смятат, че през парламентаризма могат да си правят кампания за евроизборите и местните избори.
 
ГЕРБ се отказа от промените за преференциалното гласуване

Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти, ние имаме един ангажимент - формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата. Това бе препотвърдено на Коалиционния съвет, добави още Каракачанов.

БГНЕС, архив

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че изпълняват ангажиментите по управленската програма. "От събираемостта, която е в момента отново ще имаме възможност за увеличение на доходите с 10% в края на тази година. Управленската програма се изпълнява в параметрите и по поетите ангажименти", отбеляза Цветанов.
 
БСП няма да се върне в парламента, въпреки решението на ГЕРБ за изборните промени

Той коментира и напускането на НС от страна на БСП: "БСП се дистанцира от реалния парламентаризъм, от това да участват активно в законодателната дейност и по осъществяването на парламентарен контрол. След като се отказват от това, това значи, че не знам дали въобще БСП ще участва в следващите парламентарни избори, тъй като няма как да правиш политика, да защитаваш обществото, както и своите политики:.
 
Благодаря на всеки от нас, който е отговорен към дисциплината, подчерта Цветанов. Ще продължим да говорим и с БСП, и с ДПС, допълни той.

В изявленията след коалиционния съвет липсваше представител на НФСБ.

По-високи прагове за преференции на парламентарните избори приеха депутатите

Премиерът Бойко Борисов свика тази сутрин Съвета на управляващата коалиция, за да обсъдят начините за осигуряване на необходимия кворум в пленарна зала. Събирането му се оказа проблематично след приемането на последните поправки в изборното законодателство, които накараха левицата да излезе от парламента. Социалистите аргументираха решението си с коментари за договорка между ГЕРБ и ДПС.
 
В опит за пресичането им, министър-председателят обяви, че управляващите ще върнат предишните нива на преференцията и ще гласуват нов състав на Централната избирателна комисия. Въпреки това, от БСП отказаха да се върнат в зала, докато не бъдат изпълнени всичките им искания.
БТА, БГНЕС