Ще осъдят България, ако пак вземат имотите на царя
Ще осъдят България, ако пак вземат имотите на царя / netinfo

Ако държавата посегне и насилствено с конфискационен закон отнеме възстановеното имущество на Симеон Сакскобургготски, то Европейският съд в Старсбург след това ще осъди България, каза в съдебната рубрика на Дарик радио “Темида” правозащитникът Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Според него най- елегантният начин е бившият министър-председател и бивш цар да дари част от имотите си на държавата, а другата, която е най-нужна за запазване на традицията, на достойнството на царското семейство, да остави за себе си.

Екимджиев смята, че не може веднъж държавата да дава, а друг път да взема вече дадено на едно физическо лице, пък било то и бивш министър-председател и престолонаследник, защото държавата, макар и по един недостоен начин, е възстановила вече правото на Сакскобургготски на тези имоти.

От гледна точка на Конвенцията за правата на човека Симеон има защитимо право на собственост, защото не е той виновен, че му възстановено това право, казва Екимджиев. Държавата в лицето на нейните „чиновници слугинаж” сами са връщали имоти, дори без Симеон да ги е искал.

Въпреки това правозащитникът смята, че е необходим специален закон за уреждане на връщането на имотите на царя, защото в момента той е единственият български гражданин, на който имотите се връщани “на юнашко доверие”.